Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Pennun valinta pentueesta

Kun se oma rotu on löytynyt ja sopiva kasvattajakin löytynyt niin ajatus siirtyy siihen, mikä pentu pentueesta olisi se oikea pentu. (Lue myös)

Kokenut, tarkkasilmäinen kasvattaja huomaa melko nopeasti eroja pentujen luonteissa ja osaa auttaa pennun valinnassa.

Mieti itse, mitä haluat tehdä pennun kanssa tulevaisuudessa. Jos haluat puhtaasti koiraa kotikoiraksi, eivätkä näyttelyt ajatuksena kiinnosta, älä esitä kasvattajalle, että haluat näyttelytähden. Esimerkiksi onko koiralla juuri rotutyypillinen väritys, onko hännän kiinnitys juuri oikeanlainen tai turkin laatu juuri priima ei tee koirasta yhtään huonompaa kotikoiraa. Nämä ovat vain asioita, jotka vaikuttavat näyttelyissä. Kotikoiralle tärkeintä, kuten jokaiselle koiralle, on hyvä luonne.

Mikä sitten on hyvä luonne, riippuu siitä millaiselle omistajalle pentu on tulossa ja mitä hän toivoo koiraltaan. Toinen haluaa energisen vipeltäjän, toinen rauhallisemman menijän. Paljon helpommalla pääsee kun pentu on avoin ja sosiaalinen. Jos pentu on kovin ujo ja vetäytyvä, tulee sen sosiaalistamisessa tehdä enemmän töitä.  Tosin kannattaa muistaa, että pentujen energisyyteen ja innokkuuteen vaikuttaa myös se, mitä pentu on sitä ennen tehnyt. Jos pentu on väsynyt ja maha pullollaan ruokaa, on luonnollista, että pentu on väsynyt ja haluaa nukkua. Tarkkaile siis pentuja useamman kerran.

Monet kasvattajat teettävät pennuilleen testin noin 6 viikon iässä. Pentutestissä katsotaan mm. miten pentu suhtautuu vieraaseen, miten  innokas se on leikkimään, miten pentu suhtautuu vieraaseen paikkaan ja miten se suhtautuu äkillisiin koviin ääniin. Pentutesti ei kerro kaikkea tulevaisuudesta, mutta se kertoo pennun sen hetkisen tilanteen.

Kannattaa toki muistaa, että pentuajan kokemukset, niin jo kasvattajan luona kuin myöhemmin uudessa kodissa vaikuttavat voimakkaasti siihen, millainen pennusta kasvaa. Hyvän, lupaavan koiran voi pilata vääränlaisella kasvatuksella kuin toisinkin päin - heikompaa voi tukea. Kasvattajan luona tapahtuneisiin kokemuksiin ei oikein pysty myöhemmin vaikuttamaan, sillä pennun herkin elämänvaihe on 4-7 viikon iässä, jolloin pentu on kasvattajan luona. Pentuja tulisi tuolloin paljon käsitellä ja niiden kanssa viettää aikaa, pennut tarvitsevat myös erilaisia 'virikkeitä' , sopivassa määrin 'stressiä' .  Toki pennut siis tarvitsevat myös rauhaa ja lepoa ja laadukasta ruokaa.  Pentuja ei myöskään saisi erottaa emästään liina aikaisin.

Mitä sitten itse voi tehdä?

Voit pyytää mukaasi jonkun kokeneen koiraihmisen auttamaan pennun valinnassa

Voit pyytää kasvattajaa tarkkailemaan pentuja

Mieti millaisen koiran haluat.  Haluatko energisen, rauhallisen, innostuvan? Aiotko harrastaa koirasi kanssa jotakin?
Muista, että rotumääritelmä on vain se, mihin rodun kanssa tulisi pyrkiä, se ei ole selvitys, millaisia kaikki rodun yksilöt ovat.

Voit itse testata seuraavia asioita:

 • Miten pentu suhtautuu, kun otat sen syliin? Olisi toivottavaa, että pentu nauttii sylissä olemisesta.
 • Miten pentu suhtautuu, kun käännät sen selälleen kädessäsi? Rimpuileeko vastaan vai rentoutuuko - tämä kertoo koiran luottamuksesta.
 • Onko pentu ahne - seuraako namia vai ei? Ahneen kouluttaminen on helpompaa.
 • Lähteekö pentu lelun perään, kun vedät sitä maata pitkin? (Vaikuttaa koulutettavuuteen)
 • Juokseeko pentu vieritettävän pallon perään? (Vaikuttaa koulutettavuuteen)
 • Katso myös rotutyypillisiä asioita kuten noutajaa etsiessäsi onko kiinnostunut ottamaan asioita suuhunsa esim. linnunsiipeä.
 • Tarkkaile pentua suhteessa muihin pentuihin. Miten pentu liikkuu suhteessa muihin - onko kömpelömpi vai ketterämpi. Miten pentu suhtautuu muihin pentueen pentuihin.
 • Miten pentu suhtautuu, kun nostat sen pois pentulaatikosta muiden luota - alkaako heti itkeä muiden perään?
 • Miten paljon pentu ääntelee, kiljuuko vain onko hiljainen?
 • Miten pentu suhtautuu sinuun?
 • Voit myös katsoa, minkä kokoinen pentu on suhteessa muihin? Kääpiöroduissa ei ehkä paras valinta ole rääpäle tai jättirodussa se kaikkein jättiläismäisin. Pienet kokoerot pentueen sisällä ovat normaaleja.
 • Miten pentu suhtautuu, jos pudotat jonkin esineen ja siitä kuuluu kolahdus? Pelästyykö pentu ja palautuuko/ miten nopeasti palautuu ennalleen?

Nämä ovat joitakin lähtökohtia pennun valinnalle. Sopivaan valintaan vaikuttaa se, mihin tarkoitukseen ja millaiseen kotiin pentu on menossa.

Tärkeintä ei ole, että pentu on täydellinen rotunsa edustaja. Tärkeämpää on se, että olette täydelliset toisillenne!