Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

 

 

Koiran uni

Jokainen koiranomistaja on varmasti huomannut koiransa näkevän unta. Tutkimuksissa onkin tämä myös vahvistettu - koirat näkevät unta eli REM-unen vaihe on noin 10-12% koiran nukkumasta ajasta. Pennuilla tämä aika on vieläkin suurempi, todennäköisesti,  koska pennun elämässä tapahtuu paljon uusia asioita.

Koirilla unen vaiheet menevät jotakuinkin samoin kuin ihmisillä. Erona on, että koira vaipuu uneen monia ihmisiä nopeammin. Kun koira menee nukkumaan, siirtyy koira ensin hidasaaltoiseen uneen. Koira makaa ja on tietämätön ympäristöstään. Koiran hengitys hidastuu, verenpaine laskee, sydämen syke rauhoittuu ja kehon lämpötila putoaa. Noin kymmenen minuutin kuluttua koira näkee ensimmäisen kerran unta. Tällöin koiran silmät liikkuvat, jalat monesti nykivät ja koira saattaa 'haukkua' unissaan. Mistä koira sitten näkee unta,  ei tiedetä, mutta eleistä päätellen koiran voisi kuvitella uneksivan ainakin saalistamisesta, jahtaamisesta ja leikkimisestä.

Miksi koirat nukkuvat niin paljon?

Monet kauhistelevat koiransa nukkumaa aikaa ja varmastikin osa koirista nukkuu tylsyyttään. Koirat nukkuvat vuorokaudesta paljon noin 14-16 tuntia. Tämä onkin jotakuinkin normaali määrä. Koirat, joilla on työtehtäviä kuten paimentaminen maatilalla nukkuvat vähemmän. Mitä suuremmasta koirasta on kyse sitä isomman aikaa vuorokaudesta ne nukkuvat. Toki tähän vaikuttaa myös koiran perusluonne. Vilkkaat koirat nukkuvat vähemmän.

Yleisesti ottaen eläinmaailmassa saalistajat nukkuvat enemmän kuin saalistettavat. Tosin saaliseläimillä usein vuorokaudesta kuluu paljon aikaa syömiseen. Esimerkiksi lehmä saattaa nukkua vain kolme - neljä tuntia vuorokaudesta.

Miksi unia nähdään, on joidenkin mielestä edelleen epäselvää. Todennäköisimmin kyseessä on aivojen palautuminen päivän tapahtumista ja mahdollisuus käsitellä uutta asiaa. Monet tutkimukset tukevat tätä käsitystä.

Tieteen Kuvalehden artikkelissa lehdessä 3/2002 sanotaan ihmisillä asioiden painuvan parhaiten mieleen, kun päivän kokemusten päälle nukutaan kunnon yöunet. Muistijälkien lujittumiseen tarvitaan ihmisellä kaikkia univaiheita nukahtamisesta aina aamuyön viimeisiin unikuviin.

Tutkimuksissa ihmiset eivät ole oppineet uusia taitoja, jos eivät ole saaneet välissä nukkua. Myös kokemukset koiran kanssa tukevat tätä samaa käsitystä. Koirat tarvitsevat unta treenien jälkeen oppiakseen harjoitellut taidot. Tutkimuksissa on myös huomattu ensimmäisen uuden opettelun jälkeisen yön olevan tärkein. Jos ihminen ei ole saanut nukkua normaalia yöunta oppimisen jälkeen, seuraava hyvin nukuttu yö ei korvaa enää menetettyä yöunta oppimisen kannalta. Toisaalta uusien asioiden opiskelu taas väsyttää koiraa ja helpottaa unen tuloa. Monet koirat nukkuvatkin jo heti autoon päästyään treeneistä kotiin mennessä.

Jos unen tarvetta mietitään koirien oppimisen  kannalta, niin ainakin treenien jälkeinen uni on tärkeää, samoin se, että leireillä ja muissa oppimistapahtumissa koira saa nukuttua kunnon yöunet.

Jos koiralla on vaikeuksia nukkua ja rentoutua, voi koiran unta ja rentoutumista helpottaa esimerkiksi valeriana valmisteilla, jolloin mahdollistetaan rentoutuminen ja oppiminen. Myös matkoilla ja vieraissa paikoissa erilaisista rentouttavista tuotteista, kuten pet remedy voi olla apua.

Missä koirat sitten haluavat nukkua?

Paras olisi, jos koira saisi nukka rauhallisessa paikassa. Jotkut koirat ovat myös melko tarkkoja nukkumapaikastaan ja suostuvat nukkumaan vain hyvin pehmeällä alustalla. Monet koirat myös haluavat nukkua koloissa kuten luonnossa. Tällaiset koirat kaivautuvat sohvatyynyjen alle, sängyn alle, pöydän alle jne. Koiran tulisi saada nukkua rauhassa ilman häiriötä, joten perheen lapsille ja vieraille tulisi painottaa, että koiran tulee saada nukkua rauhassa.

Kehän kiertäminen ennen nukkumaan menoa on koiralle aivan luonnollinen toimintamalli samoin monien koirien harrastama ja omistajien mielestä ikävä oman makuupaikan kaivaminen. Monet koirat nauttivat nukkumisesta sohvalla, jotkut sängyssä, osa avoimessa liinalla peitetyssä häkissä, joka on kuin pesäkolo ja osa nauttii reunallisesta koiran pedistä.

Jos koiraansa haluaa huoletta hemmotella, niin mukava makuupaikka on ainakin sellainen. Päivän yhteisten puuhien jälkeen omaan 'pesäkoloon' käpertyminen on varmasti myös koiran mielestä mukavaa.

Kirjoittanut Camilla Peura