Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Kynsien leikkuu

Kuinka usein kynnet pitää leikata?

Koiran kynnenkasvun nopeus on yksilöllistä. Tähän vaikuttaa koiran saaman liikunnan määrä ja laatu. Paljon monipuolisessa maastossa vapaana liikkuva koira kuluttaa kynsiään enemmän kuin lyhyitä hihnassa tehtäviä lenkkejä tekevä koira. Koiran kynnet on hyvä tarkistaa viikoittain harjauksen yhteydessä. Kynnet leikataan aina tarpeen vaatiessa. Toisilla koirilla leikkausväli on viikko - toisilla pari kuukautta.

Kuinka paljon kynnestä leikataan?

Kynnestä leikataan kärki pois maksimissaan siihen saakka kunnes kynnen sisällä tuntuu pehmeämpi kohta - kohdassa tulee kynnen sisällä myös tummempi kohta vaalein reunuksin näkyviin. Kannattaa leikata mielummin liian vähän ja useammin kuin liian paljon kerralla. Liian pitkäksi kasvaneissa kynsissä myös ydin on kasvanut pitkälle, jolloin kynnestä ei saa leikata heti paljoa pois. Kynttä kannattaa jättää noin milli kynnen ytimen päälle suojaksi. Ydin vetäytyy noin viikossa taaksepäin, jolloin kynttä voi taas lyhentää.
Joillakin koirilla leikkauskohta on todella helppo arvoida (= terävä osuus kynnen päästä pois) toisilla kynsi on tasapaksua, jolloin kannattaa leikata pienissä paloissa ja pysähtyä kun tulee tuo vaalea kohta näkyviin tai jos kynsi on vaalea katsoa kynnen sivusta, missä kohtaa ydin on ja jättää millin vara.

Milloin kynnet ovat liian pitkät?

Kynnet ovat jo selvästi liian pitkät, jos ne osuvat maahan koiran seistessä tasaisella lattialla. Jos kynnet ovat jo niin pitkät että koiran ranteet ovat vääntyneet, kannattaa kynnet käyttää eläinlääkärillä näytettävänä. Tarvittaessa ne leikataan rauhoituksessa. Näin pitkäksi niitä ei koskaan saisi päästää!

Mitä ongelmia aiheutuu liian pitkistä kynsistä?

Liian pitkät kynnet voivat aiheuttaa tassujen vääntymisen väärään asentoon ja jopa kynsien kasvamisen ihon sisälle, varsinkin etukannusten, jotka eivät kulu luonnollisella tavalla.
Kynnet voivat myös liian pitkinä haljeta tai katketa. Myös ydin kynnen sisällä kasvaa liian pitkäksi, jolloin kynnen lyhentäminen hyvän mittaiseksi osoittautuu hankalaksi. Nämä kaikki aiheuttavat koiralle kipua.

Mikä on hyvä kynsien leikkausasento?

Makuasia. Pienet koirat ja pennut olen ottanut syliini niin, että ovat selällään ja leikannut kynnet sylissäni niin, että toinen käsi pitää koiran ja tassun tukevasti paikallaan . Omat aikuiset koirani olen opettanut etutassujen kynsiä leikatessa istumaan ja takatassujen kynsiä leikatessa seisomaan. Mikäli koirani ovat väsyneitä kun leikkaan kynnet, niin koira makoilee yleensä kyljellään.
Mikäli vieras koira ei siedä kynsien leikkausta, nämä on leikattu niin, että avustaja pitää koiran kyljellään maassa ollen koiran selkäpuolella ja pitäen alemmista tassuista kiinni ylempien jalkojen sisäpuolelta. Samalla hän kykenee pitämään koiran pään paikallaan ja estämään koiran pääsyn rimpuilemalla pois. Toinen pitää tukevasti tassusta kiinni ja leikkaa kynnet. Koiraa kehutaan koko ajan sen ollessa rauhassa ja tilanteesta yritetään tehdä koiralle mahdollisimman mukava. Tarvittaessa käytetään kuonokoppaa, jotta koira ei uhkailemallakaan pääse pois. Yleensä nämä koirat ovat oppineet kahdella - kolmella leikkauskerralla, että kannattaa vain rauhoittua ja odottaa rauhassa lopuksi saatavaa herkkua.

Miten leikkaaminen tapahtuu?

Kynttä voi leikata vinottain puolelta toiselle pieninä paloina siihen saakka kunnes kynnen sisällä tuntuu pehmeämpi kohta - kohdassa tulee myös vaaleampi kohta näkyviin. Tätä enempää ei koskaan saa leikata!
Aluksi voi leikata vain yhden kynnen päivässä ja näin totuttaa koiraa tassujen käsittelyyn. Välillä voi ottaa koiran tassun käsiin ja pidellä sitä muuten vain tukevasti ja silitellä kynsiä.
Kynsiä leikatessa tärkeintä onkin pitää tassusta tukevasti kiinni, ettei koira pääse riuhtaisemaan tassua irti kädestä ja siten aiheuttamaan vahinkoa itselleen.

Jos kynsien leikkaaminen pelottaa itseä, kynnet voi myös viilata ihmisten varpaankynsien viilaamiseen tarkoitetulla tehokkaalla viilalla.

Mitä tehdä, jos leikkaa kynnestä liikaa?

Liian lyhyeksi leikattu kynsi tai katkennut kynsi ei vaadi yleensä erityistoimenpiteitä. Jos siis osut suoneen, älä säikähdä, sillä kynnen päästä tulee yllättävän paljon verta. Paina päätä hetkisen
sormella, jolloin verenvuoto tyrehtyy. Älä koskaan lopeta hoito-operaatiota tähän, vaan ole edes leikkaavinasi muita kynsiä. Koiran voi myös laittaa esimerkiksi kylpyhuoneeseen siksi aikaa, kun kynsi vuotaa, jottei haavaan mene roskia ja puhdistus on helppoa. Kannuskynnen katkettua voi jalan ympärille laittaa kevyen siteen kunnes haava ei ole enää vuotoherkkä. Kynsien leikkaamista ei siis kannata lopettaa tähän, vaan edes näytellä leikkaavansa, jotta koiralle ei jää tilanteesta huonoa muistoa.

Millaiset ovat hyvät kynsisakset?

Markkinoilla on olemassa erilaisia kynsisaksia. Pääasia on, että leikattava määrä on helppo arvioida, sakset helppo käyttää ja terävät. Itse pidän eniten Miller'sin saksista, jotka ovat
osoittautuneet todella kestäviksi. Kannuskynsien leikkaamiseen, jotka ovat jo menneet rullalle, kannattaa käyttää jyrsijöiden kynsien leikkaamiseen tarkoitettuja saksia, sillä kynnen
pujottaminen saksen väliin ei enää tuossa vaiheessa onnistu.

 Kirj. Camilla Peura