Kuinka opettaa koiralle, ettei maasta nappailla mitään

(tai ainakin sylkäistään heti, jos sellainen sattuisi suuhun menemään?)

Olemme tehneet asian opettamisen helpottamiseksi myös videon opettamisesta

Tässä osassa keskitymme siihen, kuinka opettaa koira aina istumaan löytäessään jonkin houkuttelevan herkun.

Perusajatus koko hommassa on, että opetetaan koira pitämään kannattavimpana ajatusta, ettei mitään oteta, joko ollenkaan tai ilman lupaa. Koirahan toimii juuri siten, mikä on sille itselleen palkitsevinta.

Opettamisen vaiheet:

Vaihe 1
Aloita harjoittelu nälkäisellä koiralla, rauhallisessa ja häiriöttömässä ympäristössä. Ota herkkupaloja, myös koiran oma ruoka käy ahneimmilla. Näytä koiralle, että sinulla on noita nameja. Odota rauhassa paikallasi, kunnes koira istahtaa. Anna koiran miettiä. Palkitse, kun koira istuu. Anna vielä muutama ekstranami rauhallisesta istumisesta.  Siirry sitten muutama askel ja toista. Tee noin 10 samanlaista harjoitusta kerrallaan, useampana päivänä, eri huoneissa, kunnes koira tarjoaa aina istumista nopeasti. Siirry sitten seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 2
Kytke koira. Heitä nami maahan koiran eteen ja pidä hihna sen verran lyhyellä, että koira ei pääse syömään namia. Koiran täytyy itse keksiä, että istahtamalla ja katsomalla sinua saa palkkion. Palkitse runsaasti kädestä. Toista harjoitusta, kunnes koira jaksaa pitää muutaman sekunnin kontaktia sinuun ja istua samalla. Palkitse koira mieluiten hieman yläviistosta eli houkutukselle koiraan nähden vastakkaisesta suunnasta. Mene sitten herkun luo ja anna se koiralle. Vaihtoehtoisesti voit antaa koiralle luvan mennä syömään namin.

Jos haluat, ettei koira koskaan saa ottaa mitään syötävää suoraan maasta tai lattialta, anna koiralle aina palkkio nostaen se itse. Voit myös välillä pyytää koiran vain luopumaan ruuasta, jos olet opettanut luopumisen jo erikseen. (Erillinen artikkeli)


Kun koira tarjoaa istumista aina kun herkku on heitetty, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen sisätiloissa ja aloittaa samanaikaisesti myös harjoittelun ulkona vaiheesta 1.

Tee näitäkin harjoituksia aina noin 10 kappaleen satseissa ja eri puolilla asuntoa.

Vaihe 3:
Tiputa sitten nami suoraan koiran eteen niin, että olet valmiina siirtämään itsesi tai jalkasi tarvittaessa namin ja koiran väliin. Jos koirasi on kovin vikkelä, aloita harjoittelu lähellä seinää, jotta koira ei pääse pujahtamaan ohitsesi. Voit toki käyttää myös avustajaa. Avustaja nappaa namin pois, jos koira ei istukaan vaan rynnii palkkiolle.

Ala harjoitella kotona kaikkialla ja eri tilanteissa, pudota ruokaa pöydästä, pudota ruokaa tehdessäsi paloja jne. Toimi sitten kuten edellä eli palkitse koira ja joko anna nami kädestä tai vapauta koira tai nosta pala pois ja palkitse vielä koira.

Paljon, paljon toistoja, jotta tästä tulee koiralle tapa!

Kun tämäkin vaihe sujuu, siirry harjoittelemaan ulkona vaiheesta kaksi alkaen. Niin, että toistojen myötä pääsette harjoittelemaan vaihetta 3.


Harjoittele erilaisissa paikoissa, erilaisilla herkuilla, eri etäisyyksillä koirasta. Totuta koira myös siihen, että toisinaan nostat houkuttelevan kohteen pois. Välillä koira saa sen ottaa luvalla (jos koira saa ottaa) ja välillä annat sen koiralle. Palkitse runsaasti rauhallisesta istumisesta. Harjoittele välillä myös niin, että asia vain jätetään eli luovutaan. (Luopumisesta on oma artikkeli ja video).


Jos treenaat vaiheita kymmenen kertaa päivässä, useampana päivänä peräkkäin koiralle muodostuu aiheesta hiljalleen tapa.

Olennaista on, että koira ei pääse nappaamaan herkkuja luvatta.
Mitä pidempään koira on herkutellut tähän mennessä kaikella mahdollisella ulkona, sitä sitkeämmin ja huolellisemmin käytä aikaa eri vaiheiden kouluttamiseen. Nuorille koirille asiasta saa melko nopeasti tavan.


Jos perheessä on useampia koiria, opeta jokainen ensin erikseen, sitten kaksi kerrallaan määrää lisäten, tietenkin siis jos koiria on useampia kuin kaksi. Tämä tehdään, jotta koirilla ei tule kilpailutilannetta ruuasta ja oppiminen on näin sujuvampaa.

Treeni-iloa kaikille!
Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä palveluitamme sitoudut käyttämään evästeitä.