Koira hyppii vasten

Riippuu aika paljon koiran koosta ja ihmisen vaatetuksesta, kuinka ikävänä ihmiset kokevat koiran itseään vasten hyppimisen. Koira sen sijaan ei ihmisen vaatetusta tai kokoaan pohdi. Siksi onkin ikävää koiran omistajalle, että ihmiset monesti sanovat pentukoiran hyppiessä itseään vasten, ettei se haittaa, sehän on vain suloinen pallero ja jopa palkitsevat koiraa itseään vasten hyppimisestä. Ikäväksi tilanne nimittäin muuttuu, kun suloinen pieni pallero on kasvanut 80 kiloiseksi bernharndilaiseksi, 35-kiloiseksi hyperiloiseksi juuri mudassa kierineeksi flätiksi tai vaikkapa tädin sukkahousuja vasten nojaavaksi teräväkyntiseksi mäyräkoiraksi.

Parasta olisi tietenkin, että koira oppisi käyttäytymään heti pennusta ja ihmiset eivät usuttaisi sitä hyppimään itseään vasten. Näin valitettavasti ei aina ole ja joskus sitten joudutaankin uudelleen kouluttamaan aikuinen yli-innokas koira.

Tavoite varmaan on, että koira malttaisi istua / seisoa neljällä tassulla sen aikaa, kun vieraat tulevat sisään tai ulkona annat satunnaiselle ohikulkijalle neuvoja, mistä löytää juna-aseman.

Mutta kuinka sitten opettaa koira käyttäytymään?

Mikäli ongelmana on, että koira hyppii itseäsi vasten palatessasi kotiin jo heti ovesta sisään tullessasi, älä reagoi koiraan vaan poistu takaisin ovesta. Mikäli koira tekee tämän sisempänä käänny selin koiraan sen aikaessa hyppiä ja mikäli tämä ei riitä, poistu ovesta. Toista kunnes koira rauhoittuu. Muutamilla toistoilla koira oppii, että sinua vasten hyppien se ei pääse päämääräänsä eli saa sinulta huomiota vaan menettää palkkionsa eli sinut. Ja kyllähän siinä on sitten ainakin naapureilla ihmettelemistä kun vaikuttaa siltä, ettet enää uskalla mennä kotiin.

Kuinka opettaa koira istumaan vieraiden tullessa sisään?

Keino 1. Opeta koira istumaan käskystä. Sitten värvää avustaja. Avaa ovi. Koira todennäköisesti loikkii kuin mielipuoli vieraan (avustajan) ympärillä ja tätä vasten. Avustaja ei saa reagioda koiraan mitenkään, mutta kääntyy koiraan selin sen hyppiessä. Sano koiralle istu ja kun se tekee näin, avustaja kääntyy ja silittää koiraa ja antaa tälle makupalan. Voit toki käyttää myös naksutinta ja koiran istuessa naksauttaa ja antaa makupalan. Mikäli koira nousee, avustaja lopettaa silittämisen välittömästi ja odottaa, että koira istahtaa uudelleen, jolloin hän jatkaa silittämistä. Muutamilla toistoilla ja avustajilla koira oppii istumaan vieraiden tullessa.

Keino 2. Opeta koira menemään pyyhkeen päälle käskystä istumaan aina kun asetat pyyhkeen lattialle. Toisin sanoen palkitse koiraa aina makupaloin ja leikein siitä, että se menee pyyhkeen päälle ja istuu siihen. Harjoittele tätä niin, että koira menee aina istumaan pyyhkeen päälle, kun se tulee näkyviin. Ala sitten hiljalleen vaikeuttaa harjoitusta lisäämällä häiriötekijöitä. Koira saa poistua pyyhkeen päältä vasta luvan saatuaan.

Kun koira sitten osaa tämän pyydä avustajaa kyläilemään ja aseta pyyhe ennen kuin avaat oven. Mikäli koira nousee pyyhkeen päältä avustaja poistuu ja tulee takaisin vasta, kun koira on pyyhkeen päällä. Muutamalla harjoituskerralla koira oppii istumaan pyyhkeen päällä vieraiden tullessa sisään.
Keino 3. Koirallle voi myös opettaa kauniimman tavan tervehtiä ihmisiä luvan kanssa. Koiralle opetetaan, että tietystä vihjeestä se saa mennä ihmisen luo ja koskea kuonollaan ihmisen kämmeneen. Näin ollen koira saa tervehtiä, mutta sille opetetaan kauniimpi tapa tehdä se.

Ulkona voit tehdä harjoitukset avustajan kanssa. Pyydä koira istumaan viereesi. Avustaja reagoi koiraan vasta kun se istuu vieressäsi rauhassa. Mikäli koira nousee / lähestyy avustaja lopettaa silittämisen ja jatkaa koiran uudelleen rauhoituttua. Toki voit myös pelkästään itse palkita koiraa oikeasta suorituksesta makupaloin tai leikein. Ja taas kerran naksutin on oikein oiva apuväline.


Artikkelin on kirjoittanut Camilla Peura
Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä palveluitamme hyväksyt evästeet.