Luoksetulon opettaminen

Luoksetulon opettaminen, kaksi tapaa
Luoksetulo on taito, joka saattaa pelastaa koirasi hengen.  Miksi koira kieltäytyy tulemasta luokse?

Mietitäänpä asiaa koiran kannalta. Mitä luoksetuleminen tarkoittaa koiralle? Tarkoittaako se mukavaa asiaa, huomiota, herkkuja...? Yleensä valitettavasti ei. Sen sijaan luoksetuleminen tarkoittaa monelle koiralle mukavan asian päättymistä – koira otetaan kiinni, leikki loppuu, lenkki loppuu, puistosta lähdetään kotiin. Tai luokse kutstutaan vain silloin, kun toinen koira tai pupu on lähistöllä tai kun turkista halutaan repiä tikkuja irti, koira viedään pesulle, kynnet leikataan...

Mikäli koira on jo oppinut muuttumaan lähes kuuroksi joka kerta kuullessaan luoksetulokäskyn, kannattaa koko käskysanan muuttamista miettiä ja kouluttaminen aloittaa alusta.

Koira oppii liittämään uuteen asiaan myös tunnetilan, joka sillä oli kyseistä asiaa oppiessaan. Koska haluamme koiramme tulevan luokse nopeasti, tulee mielikuva luoksetulosta olla koiralla iloinen. Muista siis pysyä itse harjoitellessa iloisena.

Vaihe 1: Lyhyt hihna.
Kutsu koira luoksesi hihnassa (uutta käskysanaa käyttäen) kesken lenkin ja palkitse suurella määrällä herkkuja. Toista tämä muutamia kertoja lenkin aikana ja joidenkin päivien ajan. Muista, ettei koiralla ole tässä vaiheessa hajuakaan, mitä uusi käskysana tarkoittaa, joten älä hermostu vaan pidä äänesi iloisena. Tai jos käytät vanhaa käskysanaa, muista millaiseksi koira on mieltänyt sanan, joten jos koira ei heti aluksi innostu pidä äänesi silti iloisena.

Vaihe 2: Pitkä liina.
Kutsu koira kuten edellä, mutta pidemmältä matkalta. Liinan avulla voit varmistaa, että koira onnistuu.

Vaihe 3. Yllätyksellisyys
Pilko oikeasti herkullisia makupaloja pakasterasiaan ja ota ne mukaasi vaikkapa sohvalle. Katsele telkkaria kaikessa rauhassa ja yllättäin kutsu koirasi luoksesi. Kun koira tulee anna koko rasiallinen herkkuja. Toista tämä harjoitus eri paikoissa sisällä muutaman päivän ajan – huomaat, että koiraan alkaa tulla nopeutta.

Vaihe 4: Yllätyksellisyys ulkona
Tee kuten edellä ja piko mukaasi makupaloja. Mene puistoon tai muuhun turvalliseen paikkaan – annan koiran kirmailla ympäriinsä ja nuuhkia paikkoja. Istu penkillä tai seisoskele ja yllättäin kutsu koiraasi – ja anna koko rasiallinen herkkuja. Toista sama asia uudelleen muutaman päivän aikana. Nyt koiralla alkaa olla mukava mielikuva luoksetulosta.

Vaihe 5: Avustettu luoksetulo:
Seuraavaan luoksetuloharjoitukseen tarvitset avustajan, joka pitää koirastasi kiinni. Perheenjäsen käy hyvin. Innosta koiraasi kutsumalla tätä nimeltä ja heittelemällä tai vinguttamalla lelua tai näyttämällä koiralle makupaloja ja juoksemalla koirasta poispäin. Avustaja päästää irti, kun sanot luoksetulokäskysanan esimerkiksi 'tänne'. Kun koira on tullut luoksesi, palkitse koirasi välittömästi leikkimällä tai makupaloin.

Harjoituksella pyritään saamaan luoksetuloon intoa ja nopeutta. Mikäli koira juokseekin ohitsesi eikä tule luoksesi älä juokse koiran perään vaan juokse karkuun eli vastakkaiseen suuntaan kuin koira ja kutsu samalla iloisesti. Huomaat, että tällä kertaa koirasi tuleekin sinun perääsi. Voit toistaa harjoitusta useamman kerran samalla harjoituskerralla.

HUOM! Monet koirat ovat oppineet väistämään, kun omistaja kumartuu ottamaan valjaista tai pannasta kiinni. Älä siis aina kytke koiraasi vaan ota pannasta tai valjaista kiinni, anna namia ja kehu koiraa ja päästä koira jälleen vapaaksi. Näin koira oppii, että pannasta tarttuminen on mukava asia eikä aina tarkoita kiinni joutumista tai leikin loppua.

Vaihe 6 Häiriötekijoiden lisääminen
Vasta siinä vaiheessa, kun koira oikeasti ymmärtää mitä luoksetulokäskysi esimerkiksi 'tänne' tarkoittaa ja edellä olevia harjoituksia on tehty riittävä määrä aletaan harjoitukseen liittämään häiriötekijöitä kuten toisia koiria ja koiraa aletaan kutsua luokse hankalammista tilanteista mm. leikkimästä puistossa toisten koiren kanssa. 
  Luoksetulon opettaminen katsekontaktin pitämisen kautta
Vaihe 1 – katsekontaktin ottaminen
Koira kytkettynä (voi toki olla myös vapaana). Kun koira katsoo sinuun kehu / naksauta ja palkitse koira.
Toista vaihetta kunnes koira alkaa tarkkailla sinua enemmän.

Vaihe 2 – tarkkailun ja lähellä pysymisen vahvistaminen
Koira kytkettynä (voi olla myös vapaana). Kun koira katsoo sinuun päin - lähde peruuttamaan. Palkitse kun koira saa sinut kiinni.
Toista vaihetta, kunnes koira tarkkailee sinua lähes koko ajan.

Vaihe 3 - tarkkailun ja lähellä pysymisen vahvistaminen + luoksetulokäskyn lisääminen
Koira vapaana ja vain parin metrin päässä sinusta (hyvin rauhallisessa ympäristössä)
Kun koira katsoo sinuun päin, lähde peruuttamaan poispäin ja sano samalla koiran tullessa sinua kohti käskysana esim. 'TÄNNE'. Palkitse kun koira saa sinut kiinni.

Vaihe  4 – luoksetulon nopeuttaminen käskystä
Koira vapaana ja vain parin metrin päässä sinusta (edelleen hyvin rauhallinen ympäristö)
Kun koira katsoo sinuun päin - lähde juoksemaan poispäin ja sano samalla luoksetulosana esim. 'TÄNNE'. Palkitse kun koira saa sinut kiinni.

Vaihe 5 - kauempaa luoksetulo
Koira vapaana, hieman kauempana  - Kun koira katsoo sinuun päin - lähde juoksemaan poispäin ja sano samalla luoksetulosana esim. 'TÄNNE'. Palkitse kun koira saa sinut kiinni.
  Vaihe 6 – avustettu luoksetulo Avustaja pitää koirasta kiinni. Omistaja kävelee koirasta poispäin koiraa samalla houkutellen. Kun omistaja sanoo luoksetulokäskysanan (jota ei saa käyttää houkutellessa!), avustaja päästää koiran irti ja omistaja lähtee juoksemaan poispäin. Koira palkitaan heti, kun saa omistajan kiinni.   Vaihe 7 – avustettu luoksetulo viiveellä Avustaja pitää koirasta kiinni. Omistaja kävelee koirasta poispäin koiraa samalla houkutellen. Omistaja pysähtyy ja muuttuu tylsäksi (seisoo paikallaan ja on hiljaa) noin 3 sekunnin ajaksi. Kun omistaja sanoo luoksetulokäskysanan (jota ei saa käyttää houkutellessa!), avustaja päästää koiran irti ja omistaja lähtee juoksemaan poispäin. Koira palkitaan heti, kun saa omistajan kiinni. Toistetaan muutaman kerran eri pituisella hiljaisuudella   Vaihe 8 – avustettu luoksetulo viiveellä ja tylsällä käskysanalla   Avustaja pitää koirasta kiinni. Omistaja kävelee koirasta poispäin koiraa samalla houkutellen. Omistaja pysähtyy ja muuttuu tylsäksi (seisoo paikallaan ja on hiljaa) noin 3 sekunnin ajaksi. Kun omistaja sanoo luoksetulokäskysanan (jota ei saa käyttää houkutellessa!), avustaja päästää koiran irti ja omistaja lähtee juoksemaan poispäin. Koira palkitaan heti, kun saa omistajan kiinni.

Vaihe 9 – häiriöitä lisää harjoituksiin
Koira vapaana ja vain parin metrin päässä sinusta (hyvin rauhallinen ympäristö)
Kun koira on kiinnostunut jostakin hajusta tai vastaavasta, lähde juoksemaan poispäin ja sano samalla luoksetulosana. Palkitse kun koira saa sinut kiinni.
Jatka kunnes tulee lähes aina heti.  Lisää matkaa luoksetuloon.

Vaihe 10 - lisää häiriöitä harjoituksiin
- toisia koiria, ihmisiä, pyöräilijöitä jne.

Tehkää kaikki harjoitukset niin, että koiralla on aina todella hauskaa!
  Kirj. Camilla Peura Kun koiralle on opetettu luoksetulo hyvin, se tulee vaikka kesken mukavimman leikin (kuvan etualan musta flatti on kuullut kutsun)  
Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä palveluitamme sitoudut käyttämään evästeitä.