Katsekontaktin opettaminen

Koiran käyttäytymisen perussääntö on, että koira on kiinnostunut siitä, mitä koira katsoo. Jotta voimme siis ylipäätään kouluttaa koiraamme, tulee koiran olla meistä kiinnostuneita ja pitää meihin katsekontaktia. Yksinkertaistettuna meidän tulee olla siis kiinnostavia koiramme silmissä.

Koiralle on siis hyödyllistä opettaa käsky, jolla sen saa tarvittaessa katsomaan ohjaajaansa.
Tämä kouluttaminen tapahtuu esimerkiksi seuraavalla tavalla.

Katsekontaktiharjoitus:

Harjoituksen tavoitteena on opettaa koira ottamaan käskystä kontaktia ohjaajaansa. Ohjaaja seisoo ja ottaa kaksi makupalaa (voi myös käyttää kahta samanlaista lelua). Kumpaankin käteen yksi ja näyttää nämä koiralle. Sitten levitetään kädet sivuille. Koira katsoo yleensä ensin toista ja sitten toista kättä. Koira saattaa jopa yrittää hyppiä käsiä vasten, mutta siihen ei tarvitse reagoida.

Kun koira aluksi edes vahingossa vilkaisee ohjaajaa silmiin, koiraa kehutaan välittömästi runsaasti ja annetaan makupala. Kehun on todellakin tultava välittömästi koiran katsoessa ohjaajaa silmiin, sillä koira yhdistää palkkion tekemäänsä asiaan vain vajaan sekunnin ajan. Harjoitus toistetaan yhden harjoituskerran aikana noin 10 kertaa. Kun koira osaa katsoa ohjaajaa, lisätään käskysana katsomishetkelle, esimerkiksi 'katso' ja koira saa makupalan katsoessaan ohjaajaa silmiin.

Koiran halua ottaa katsekontaktia kannattaa vahvistaa myös arkielämän tilanteissa ja alkaa harjoitella eri paikoissa. Koiraa palkitaan toisinaan yksinkertaisesti kehumalla ja huomiomalla koiraa.

Jotta koira osaisi tehdä asian aina kaikissa mahdollisissa tilanteissa, on asiaa myös harjoiteltava mahdollisimman monissa paikoissa, siis kadulla, parkkipaikoilla, metsässä treenikentän laidalla jne. Samalla myös häiriötekijoiden määrää hiljalleen lisätään. Häiriö koiran kannalta katsottuna tarkoittaa muita ihmisiä ja koiria sekä muita vastaavia koiraa kiinostavia asioita. Näitä aletaan lisätä yksitellen harjoituksiin.

Mikäli sinulla on käytössä kokovartalopeili, voit hyödyntää peiliä siten, että itse tarkkailet koiraasi peilin kautta ja palkitset siitä, että koirasi katsoo sinua (ei peilin kautta vaan suoraan).

Harjoittelun myötä koira alkaa sietää yhä haastavampia asioita.

Ideana ei siis ole opettaa koiraa tuijottamaan meitä herkeämättä katsomatta koskaan muualle, vaan ideana on opettaa koira pitämään meitä silmällä sen sijaan, että itse jatkuvasti pidämme koiraamme kontaktia. Samalla opetamme koiralle käskyn, jolla saamme koiran tarvittaessa ottamaan meihin kontaktia niin arkielämän tilanteissa kuten toisten koirien ohittamisessa, kuin silloin kun haluamme kouluttaa koiraamme tai vaikkapa kisatilanteissa kun haluamme keskittyvän koiran.


Kirjoittanut Camilla Peura  
Evästeet auttavat meitä tarjoamaan palveluitamme. Käyttämällä palveluitamme sitoudut käyttämään evästeitä.