Hieronta

Kompassilla hierojana toimii Dipl. Urheilukoirahieroja Maija Rýd. Maijan esittelyn voit lukea täältä.  
Hieronta-aikoja on varattavissa ke-pe aamu- ja iltapäivisin. Aikoja varausjärjestelmän ulkopuolelta voi myös kysyä suoraan Maijalta, nauraenmenee@hotmail.com

Varaa hieronta

Esteen sattuessa varaus tulee perua viimeistään 24h ennen varattua aikaa joko varausjärjestelmän kautta tai sähköpostitse, info@koirakoulukompassi.com. Tätä myöhemmin perutuista varauksista veloitamme täyden varaushinnan riippumatta peruutuksen syystä.

Dipl. Urheilukoirahieroja

Huolimatta nimikkeestä, Dip. Urheilukoirahieroja hieroo kaikenlaisia koiria käyttötarkoitukseen katsomatta. Dipl. Urheilukoirahierojan koulutus poikkeaa perus koirahierojan koulutuksesta. Tavanomainen koirahieronta on lähinnä koiraa rentouttavaa käsittelyä, urheilukoirahieronnalla tähdätään nopeampiin tulostavoitteisiin ja laajempaan tietotaitoon. Dipl. Urheilukoirahieroja osaa hyödyntää hieronta- ja venytysotteiden lisäksi erikoisotteita täydentämään hierontaa mahdollisimman erinomaisen lopputuloksen saavuttamiseksi.
 
Dipl. Urheilukoirahierojia kouluttaa ainoastaan Suomen Eläinterveydenhuolto-opisto (SETO) ja se on PRH:n vahvistama rekisterisuojattu tavaramerkki. Vuoden kestävä koulutus antaa laajan tietämyksen koiran anatomiasta, fysiologiasta ja liikuntaelinsairauksista. Koulutuksessa opiskellaan myös esimerkiksi sairauksien asettamia erityisvaatimuksia, rakenteellisten puutteiden arviointia, eri harrastuslajien kuormittavuutta sekä hieronnan erikois- ja faskiatekniikoita. Opinnoissa käsittelemme myös mm. koirien lisäravinteidenkäytöstä koiran kuntoutus-ja palautumisprosesseissa.
 
Säännöllinen kehonhuolto on erityisen tärkeää harrastaville ja työtä tekeville koirille, joilta vaaditaan hyvää suorituskykyä ja liikkumisen vaivattomuutta. Kotikoirat voivat myös kärsiä niiden rakenteen, varusteiden tai esimerkiksi liukastumisien tai muiden sattumuksien aiheuttamista lihaskireyksistä.

Miksi hierontaan?

Hieronta auttaa helpottamaan lihasjännityksiä, vähentämään lihaksien kireyttä ja faskiakireyttä. Lihasten jännittyneisyydelle voi olla useita syitä ja taustatekijöitä, esimerkiksi raskas tai yksipuolinen fyysinen kuormitus, koiran pitkittynyt stressi, liukastelut tai muut tapaturmat, liikuntaelinsairaudet tai kehon virheasennot ja niistä johtuva epänormaali kehon kuormittuminen.
 
Käsittelyn seurauksena kudosten aineenvaihdunta lisääntyy, jolloin kuona-aineiden poistuminen lihaksista paranee. Se lisää lihaksen elastisuutta, liikeratojen laajuutta, nopeuttaa suorituksesta palautumista ja vähentää loukkaantumisriskiä harrastuksissa ja arjessa. Jännitystilojen vähentyessä ja liikeratojen normalisoituessa keho pystyy löytämään tasapainoisemman asennon. Elastinen lihas ja laajat liikeradat aikaansaavat hyvän liikkuvuuden, jolla taas on positiivinen vaikutus liikkeen rentouteen, voimantuottoon, nopeuteen ja kestävyyteen. Tällä on suoraa vaikutusta koiran parempaan suorituskykyyn.
 
Hieronnasta voi olla apua myös kivunlievityksessä. Kiputuntemus vähenee lihaksen ja faskian jännitystilojen vähentyessä ja koko kehon käytön normalisoituessa sekä lisäksi hierottaessa vapautuu elimistöön mielihyvähormoneja. Nämä hormonit vaikuttavat kivun aistimiseen sekä mielihyvän tuntemiseen. Mielihyvähormonit vaikuttavat hermostoon ja aikaansaavat rauhoittumista ja rentoutumista. Koira yleensä nauttii hieronnasta ja rentoutuu nopeasti käsittelyn ajaksi, kun on viimeistään muutaman kerran jälkeen tottunut tilanteeseen. Tästä on apua vahvistettaessa aran tai pelokkaan koiran käsitystä vieraista ihmisistä.
Hierontaa ja sitä täydentäviä venytyksiä voidaan käyttää tukihoitona loukkaantumisten, leikkausten sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien yhteydessä. Tällaisissa tapauksissa hoito toteutetaan yhteistyössä hoitavan eläinlääkärin kanssa. Hierontahoidossa pyritään palauttamaan normaalia liikerataa sekä lihaksen ja nivelen toimintaa. Loukkaantumiset, toipilaana olo sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat virheasentoa liikkumisessa, mikä kuormittaa niveliä ja lihaksia epänormaalisti. Varsinkin vanhoilla koirilla nähdään usein rajoitteita liikkumisessa. Tällöin säännöllisellä hieronnalla voidaan parhaimmassa tapauksessa merkittävästi parantaa vanhenevan koiran elämänlaatua.

Koirahieronnasta hyötyvät...

  • Harrastuskoirat (esim. agility, toko, haku, paimennus, suojelu...)
  • Virka-ja työkoirat (mm. metsästyskoirat, karja-ja lammaskoirat, poliisi-ja rajakoirat...)
  • Kotikoirat
  • Vanhenevat ja iän myötä jäykistyvät koirat
  • Tuki- ja liikuntaelinvaivoista kärsivät koirat
  • Toipilaskoirat

Milloin on syytä hakeutua hierontaan?

  • Koiralla on lihas- ja faskiakireyksiä sekä liikkeessä sanottavaa: koira liikkuu jäykästi tai on kokonaan haluton liikkumaan
  • Koiran suorituskyky treeneissä on laskenut ja palautumisessa on vaikeuksia
  • Koiralla on kiputiloja mm. selän alueella, kuten kosketusarkuutta
  • Koiralla on lihastärinää tai lihaskramppeja
  • Koira nuolee tai järsii itseään
  • Koiralla on vaikeuksia nousta makuulta ylös, hypätä autoon tai kulkea portaita
  • Koiralla on muutoksia seisoma-asennossa, liikkeessä ja liikkumishalukkuudessa
  • Tukihoito toipilastilanteissa (ell luvalla) sekä tuki- ja liikuntaelin vaivoissa

Koirahieronnan estäviä tekijöitä:

  • Koiran kuume
  • Virussairaudet, kuten kennelyskä
  • Akuutti kiputila tai vamma, konsultoithan esim. onnettomuuden jälkeen ensin eläinlääkäriä!
  • Tiineys 7. tiineysviikon jälkeen
  • Syöpä