Koiratanssi


Koiratanssi on koiran ja ohjaajan musiikin tahdissa suorittama ja siihen mukautettu oivaltava ohjelmakokonaisuus, joka sisältää luovaa tottelevaisuutta, erilaisia temppuja ja liikkeitä sekä seuraamisia. Tavoitteena on ohjaajan ja koiran saumattomassa yhteistyössä esittämä musiikkiin sopiva kokonaisuus, jossa on huomioitu koiran erityisominaisuudet ja vahvuudet. Esityksen tulisi aina ilmentää koirakon positiivista yhteistyötä.

Koiratanssissa on kaksi alalajia

Freestyle (FS) muodostuu vapaavalintaisista liikkeistä, jotka yhdistetään toisiinsa sujuvaksi ja soljuvaksi kokonaisuudeksi. Freestylessä vain taivas on rajana, kunhan erilaisia seuraamispositioita on korkeintaan 25% ohjelman sisällöstä.

Heelwork to Music (HTM) on monipuolista seuraamista erilaisissa seuraamispositiossa musiikin tahdissa. Myös HTM:ssä nämä ohjaajaan nähden eri kohdissa tehtävät seuraamiset yhdistetään toisiinsa saumattomaksi kokonaisuudeksi freestyleliikkeiden avulla, ja erilaisia temppuja käytetäänkin lähinnä positioiden vaihdoissa, sillä pääpaino lajissa on aina kauniin seuraamisen esittelyllä. HTM sopii erityisesti koirille, jotka pysyvät mielellään ohjaajan lähellä.  

Harkittu ja soljuva kokonaisuus

Koiratanssissa ohjaaja laatii koiralle opetetuista liikkeistä ja/tai seuraamispositioista yhtenäisen ja sujuvan ohjelmakokonaisuuden, koreografian, joka esitetään valittua musiikkia tulkiten ja ilmentäen. Tavoitteena on, että koira, ohjaaja ja musiikki ovat kaikki harmonisessa sopusoinnussa keskenään.

Koiratanssiohjelman ei ole koskaan tulisi olla pelkkä tulokseen tähtäävä suoritus tai temppushow musiikin soidessa taustalla, vaan esitys, joka on miellyttävä katselukokemus yleisölle. Näin ollen myös ohjaaja esiintyy ja tulkitsee musiikkia omalla liikkumisellaan niin, että päähuomio pysyy kuitenkin koirassa. 

Koiratanssissa kiehtoo lajin vapaamuotoisuus ja monipuolisuus koiraharrastuslajina. Se on laji, joka on loputtomia mahdollisuuksia täynnä. Se myös haastaa ohjaajaa käyttämään luovuuttaan ja laittamaan koirankoulutustaitonsa koetukselle. Erilaisten liikkeiden ja liikeyhdistelmien määrä on lähes rajaton, koiran fysiikka toki huomioiden. Vaarallisia tai koiralle haitallisia liikkeitä ei koiratanssissa tule esittää.


Kenelle koiratanssi sopii?

Laji kehittää paitsi koirankoulutustaitoja, myös koiran ja ohjaajan välistä suhdetta. Lisäksi koiratanssi vaatii luovuutta sekä taitoa musiikin tulkitsemiseen tai halua sen opetteluun. Koiratanssi on suurien tunteiden laji, ja parhaimmillaan se on yksi kauneimmista, harmonisimmista asioista, joita koiran kanssa voi tehdä.

Lajissa parasta on se, että jokainen meistä voi harrastaa ja toteuttaa koiratanssia juuri haluamallaan tavalla. Esimerkiksi tarinaa kertovat ja puhtaasti tanssilliset ohjelmat arvostellaan molemmat samalta viivalta, eikä toinen ole toistaan parempi.

Koiratanssissa voi esittää liikkeitä eri liikeryhmistä: tassutemput, peruutukset, pujottelut, hypyt, kaukoliikkeet, jonkin esineen/rekvisiitan kanssa tehtävät liikkeet. Koiratanssissa voi heittäytyä todella luovaksi ja kehittää koiralleen sopivia temppuja, jotka sopivat koiran olemukseen ja temperamenttiin. Koiran persoonan tulisi päästä esityksessä esiin, ja koiratanssin ydin onkin se, että ohjaaja oivaltaa oman koiransa vahvuudet ja tuo ne esille. Rauhallisemmalle koiralle valitaan rauhallisempi musiikki ja koreografia, räiskyvämmälle persoonalle ilotulituksen omainen esitys.

Koiratanssi sopiikin oikeastaan kaikille koirille iästä, koosta ja rodusta riippumatta. Pennun kanssa voi hyvin aloittaa totuttamalla pennun erilaisiin paikkoihin ja opettamalla yksinkertaisia helppoja temppuja. Pennulle sopivia temppuja ovat sellaiset, jotka eivät vaadi suurta fyysistä ponnistelua tai äärimmäistä kehonhallintaa. Tärkeämpää kuin suuri määrä erilaisia temppuja on keskittyä yhteistyön rakentamiseen ja hyvän kontaktin opettamiseen, sillä koiratanssissa asiat tapahtuvat hyvin nopeasti ja ne on tärkeää ajoittaa juuri oikein musiikkiin, ja koiralta vaaditaankin keskeytyksetöntä kontaktia ja työskentelykykyä usean minuutin ajan.

Kilpailemaan!

Koiratanssissa kilpaillaan Suomessa kolmessa eri tasoluokassa: alokasluokassa, avoimessa luokassa ja voittajaluokassa. Kilpailijat tavoittelevat kilpailuissa kunniamainintoja (verrattavissa tokon 1-tulokseen), jotka oikeuttavat koirakon siirtymään seuraavan tasoluokkaan. Kolmella kunniamaininnalla koira ansaitsee koulutustunnuksen kyseisestä luokasta, ja sen on siirryttävä seuraavaan luokkaan kilpailemaan.

 Koiratanssikilpaluissa tuomarin antamat pisteet muodostuvat neljästä eri kategoriasta: esiintyminen (9 p.), sisältö (9 p.), taiteellinen vaikutelma (9 p.) sekä koiran huomioon ottaminen (3 p.). Koiran tulos on arvostelevien tuomareiden eri kategorioista antamien pisteiden kahden desimaalin tarkkuuteen pyöristettyjen keskiarvojen summa. Kunniamaininnan saavat kaikki koirakot, joiden tekniset ja taiteelliset pisteet tähän oikeuttavat riippumatta kilpailun sijoituksesta.

Tasoluokasta seuraavaan edetessä vaatimustaso kasvaa muun muassa liikkeiden määrän ja teknisen vaikeustason kohdalla sekä ohjelman ja koreografian suhteen. Näin ollen voittajaluokassa tulisi olla jo hyvinkin huolella mietittyä musiikin tulkintaa ja pilkuntarkkaa teknistä taituruutta. Voittajaluokassa jaetaan kunniamainintojen sijasta koiratanssisertifikaatteja, joiden myötä koira voi saavuttaa Suomen koiratanssivalion arvon (FI KTVA-FS tai FI KTVA-HTM). Valioitumiseen koirakko tarvitsee kolme sertifikaattia, joista ensimmäisen ja kolmannen saamisen välillä tulee olla kulunut vähintään kuusi kuukautta. Tutustu linkkien takaa tarkemmin koiratanssin kansallisiin kilpailusääntöihin ja -ohjeisiin.

Koiratanssissa kilpaillaan myös kansainvälisellä tasolla. Suurimmat kansainväliset kilpailut ovat maailmanmestaruuskilpailut sekä avoimet Euroopan mestaruuskilpailut (OEC). Suomi lähettää vuosittain joukkueen Pohjoismaiden mestaruuskilpailuihin, joissa suomalaiset koirakot ovatkin menestyneet hyvin useana vuotena.

Netistä löytää valtavan hienoja koiratanssiesityksiä, joista voi alkaa unelmoida, ideoida ja lähteä rakentamaan omalle koiralleen ja itselleen omanlaista esitystä! Esimerkiksi näihin jatkuvasti päivitettäviin listoihin on koottu alokasluokan esityksiä, jotka ovat ansainneet Suomessa kunniamaininnan: HTM ja FS